BLog bericht

Wandeltip 10: Vierhouten

Vierhouten ligt op een kleine drie kwartier rijden van ons Boshuisje. Je komt door leuke dorpen als Garderen (een koffiestop bij bakkerij Schuiteman kunnen we aanbevelen), Uddel (waar het kroondomein het Loo begint) en Elspeet. Vierhouten is uitgangspunt van verschillende mooie en bijzondere wandelingen. Een daarvan leidt naar het Verscholen Dorp,  een ander langs de ‘waterwerken van Van Beuningen’. Maar voor een eerste kennismaking kunnen we twee goed bewegwijzerde routes aanraden die goed te combineren zijn.

Over de Vodseberg

De rode route (‘Over de Vodseberg’) van 7,5 km gaat aan de westkant van het dorp door het bos en over de hei met halverwege de ‘beklimming’ van de Vodseberg. Wandelend langs de Ossenkolk en de Nunbeek en een rondje over een camping annex recreatiepark keer je via de Paasheuvel terug naar het startpunt. Let op: honden zijn op delen van deze route niet toegestaan.

Door het bos

Vierhouten is voor een klein dorp verrassend goed voorzien van terrassen dus voordat je aan de blauwe route (‘Door het bos’) van 9 km begint, is er keuze te over om de lunch te gebruiken. Oude karrensporen en holle wegen wisselen elkaar af. Grafheuvels vormen het bewijs dat dit gebied al in de prehistorie werd bewoond. Met een beetje geluk ontdek je tussen de bomen in het eeuwenoude beukenbos edel- en damherten, reeën en zwijnen.

Langs waterwerken

Een derde wandeling (15 km) gaat over de Noorderheide waar je stuit op een ingenieus waterwerk van gemetselde goten en vijvers. Ze zijn in 1935 aangelegd door landgoedeigenaar Van Beuningen (van museum Boijmans Van Beuningen). Een pompstation zorgt ervoor dat je langs een stromend ‘beekje’ wandelt met als toegift drie piramides die destijds bedoeld waren als oriëntatiepunten. De waterwerken zijn in de loop der tijden in verval geraakt, maar vrijwilligers hebben ze enkele jaren geleden gerestaureerd. Startpunt: Parkeerplaats Ganzenakkers

Verscholen Dorp

Overal op de Veluwe vind je stille getuigen van de oorlog. Zoals het Verscholen Dorp even buiten Vierhouten. Diep in de bossen verbleven onder meer Joodse families en gestrande piloten in de grond ingegraven hutjes. In 1944 ontdekten de Duitsers het Verscholen Dorp. 78 onderduikers wisten te ontkomen, maar 8 werden geëxecuteerd. Een pittige, afwisselende wandeling van 21 km leidt naar 3 hutten die zijn gereconstrueerd. Startpunt is het Transferium Veluwe in Nunspeet.

Een verblijf in ons boshuisje kun je hier reserveren.

Toe aan rust?

Bekijk de beschikbaarheid en reserveer online