BLog bericht

Wandeltip 2: Middelpunt van Nederland

De bossen rond het landgoed De Scheleberg liggen er eind november schitterend bij. Een dikke laag bladeren voelt als een zacht, diep roodbruin tapijt onder je voeten. Vanuit ons boshuisje kun je met gemak een week of langer – zonder dat je de auto nodig hebt – vullen met wandelingen van een paar kilometer tot meer dan dertig kilometer.

Een geschikte route om de spieren los te maken gaat licht stijgend en dalend kriskras door het Lunterensche Buurtbosch. Loop de (in de wintertijd met kerstbomen omzoomde) oprijlaan van De Scheleberg af naar de ingang aan de Immenweg en sla rechtsaf. Op het land aan je linkerhand grazen meestal reeën. Bij de driesprong rechtdoor en bij de T-kruising linksaf de Hessenweg op. Na zo’n honderd meter bij knooppunt 53 rechtsaf, een landweggetje met enkele kapitale villa’s die grotendeels schuilgaan achter hoge hagen.

Vanaf dit punt ga je via knooppunt 14 naar 15, waar je rechtsaf een bospad op gaat richting 9 de Galgenberg op. Daar staat de in 1912 gebouwde uitkijktoren De Koepel, die tegenwoordig ook dienst doet als expositieruimte. De toren is tussen 1 april en 31 oktober van dinsdag tot en met zondag tussen 13.00 en 17.00 uur te bezoeken (toegang voor volwassenen 2 euro). Rond het rijksmonument worden in de zomer geregeld evenementen georganiseerd, onder meer concerten. Het beheerdersechtpaar Gertjan en Jacqueline van Doorn woont naast De Koepel waar zij in het seizoen op het terras koffie en thee serveren, maar ook graag over de bijzondere geschiedenis van het Lunterensche Buurtbosch vertellen.

Ga bij knooppunt 8 linksaf richting 6. Na een kort daling slingert het smalle bospad opnieuw licht omhoog totdat je bij een open plek komt met een uitnodigend bankje. Een mooie gelegenheid om even op adem te komen en van de rust te genieten. Maar je kunt natuurlijk ook een paar stappen doorlopen om een uitgebreidere pauze te houden op het terras van hotel-restaurant De Lunterse Boer (op zondag gesloten).

Vervolg de wandeling vanaf knooppunt 6 langs het bosbad en ga bij knooppunt 12 linksaf over een mooi bospad in richting 27 en 26. Over de Hessenweg naar 31 en 18. Dit gebied is vernoemd naar de Goudsberg, niet het hoogste punt van Nederland (dat is Mount Scenery op Saba), maar wel het middelpunt van ons land. Links, op het terrein van een bungalowparkje annex camping, herinnert de ‘Muur van Mussert’ aan een zwarte bladzijde uit de Nederlandse oorlogsgeschiedenis. Hier sprak NSB-voorman Anton Mussert van 1936 tot 1940 zijn aanhang toe. De muur is sinds 2018 rijksmonument. Er zijn plannen om er een educatief centrum te vestigen.

Iets verderop leent restaurant De Goudsberg zich prima voor een koffie- of lunchstop. Steek de weg over om bij knooppunt 18 een zanderig paadje langs de rand van het bos in te lopen met links een wijds uitzicht. Via 19 bereik je bij 20 het middelpunt van Nederland: een stalen ring met in het midden drie zwerfkeien uit de ijstijd. Van hier naar 22, 24, 25 en 26 waar we terug zijn op de Hessenweg. Nu is het één rechte weg (nauwelijks verkeer) terug richting 54 en 53. Bij 53 linksaf en je staat weer bij de ingang van De Scheleberg.

Klik hier voor informatie over het Lunterensche Buurtbosch.

Toe aan rust?

Bekijk de beschikbaarheid en reserveer online