BLog bericht

Wandeltip 3: Celtic Fields

In de oude steentijd, zo’n 30.000 jaar geleden, maakten de eerste bewoners hun opwachting in dit gebied. Van de Neanderthalers zijn geen stille getuigen te zien, wel van de boerenfamilies die er in de periode van 2000 tot 200 na Christus leefden. Zij lieten er het grootste (80 ha) complex zogeheten Celtic Fields na, een prehistorisch akkerbouwsysteem gekenmerkt door van aarden walletjes gevormde landbouwgrondjes van zo’n 40 bij 40 meter. Het raatachtige, op een dambord lijkend patroon is alleen op luchtfoto’s te herkennen, maar een goede indruk van het leven krijg je bij de reconstructie van de boerderij uit de ijzertijd die op minder dan een uur wandelen van De Scheleberg ligt.

Loop vanuit het huisje richting receptie rechtsaf de Boslaan op. Aan het eind kom je op een bospad dat je uitloopt totdat je aan de Hessenweg waar je rechtsaf slaat. Bij knooppunt 54 sla je rechtsaf de ‘echte’ Boslaan in langs camping De Rimboe. Bij 52 linksaf naar 33. Aan de linkerkant ligt een oude zandgroeve waar in 2017 een honderd treden tellende tijdlijntrap is aangelegd. Vervolg de weg via 32 naar 37. Hier sla je rechtsaf naar 35. Je doorkruist nu een weiland waar boeren waaronder Germanen vroeger tarwe, gerst, spelt, boekweit en rogge verbouwden. Halverwege kom je langs een Germaanse waterput uit die tijd. Bij 34 rechtstaf de Vijfsprongweg op. Bij 35 zie je schuin rechts voor je de in 2011 door Geldersch Landschap & Kasteelen gereconstrueerde boerderij met een voorraadschuur (‘spieker’).

Van hier richting 36 over de Hoge Valksedijk in een bijna rechte lijn terug naar De Scheleberg. Maar leuker is om nog een ander stukje Wekeromse Zand te verkennen. Keer terug naar de Vijfsprongweg en sla rechtsaf naar knooppunt 47. Daar ga je rechtsaf door het draaihek over een mooi kronkelend bospad richting 39. Je volgt hier een deel van een klompenpad, het Valkschepad. Je passeert een wildobservatieplaats. Bij 39 aangekomen negeer je de rode route, maar loopt links van de poel naar een wit paaltje. Je volgt nu door het mulle zand (nog steeds over het klompenpad) de paaltjes met witte koppen tot aan knooppunt 45. Vandaar naar de uitgang van het natuurgebied naar 51 waar je linksaf gaat. Bij 49 rechtsaf en bij 52 linksaf. Na honderd meter ben terug op De Scheleberg.

Toe aan rust?

Bekijk de beschikbaarheid en reserveer online