BLog bericht

Wandeltip 5: Leesterheide

Vandaag hebben we een zogeheten Trage Tocht bij Hoenderloo uitgezocht, een 18 kilometer lange wandeling door de bossen van het Spelderholt en over de Leesterheide met een vrolijke verrassing aan het slot. Op de Veluwe zijn 20 Trage Tochten. Ze hebben geen bewegwijzering, maar ze staan allen – inclusief kaart – uitgebreid beschreven in het boekje ‘Wandelen over de onbekende Veluwe’ van Rob Wolfs. De beschrijving en kaart zijn vanaf de wandelzoekpagina.nl te printen, maar nog handiger is het om de gratis GPS track te downloaden.

Vanaf De Scheleberg is het 20 minuten met de auto naar het startpunt bij bushalte Krimweg Dorp in Hoenderloo. Via een grindpad loop je het dorp uit het bos in langs enkele bungalowparken. Aangekomen bij de Waterbergweg is het even opletten geblazen. Je moet een klein stukje rechtsaf en dan meteen weer linksaf.  Brede bos- en zandpaden worden afgewisseld door een stijgend en dalend kronkelpaadje over een hoge zandrug.

Het is maar goed dat we de kaart hebben geprint, want waar de beschrijving zegt dat we bij het bordje ‘Rustgebied’ rechtsaf moeten is in geen velden of wegen een bordje te ontdekken. Even later blijkt dat we goed gegokt hebben. Waar het bos overgaat in een stuk open heide staat een uitnodigende picknicktafel. Dit stukje blijkt populair bij hondenbezitters, want honden mogen hier (de ‘natteneuzenroute’) los. We schatten in halverwege te zijn als we bospaviljoen ’t Leesten bereiken voor een koffiestop.

Staatsbosbeheer heeft hier een informatiecentrum. Dat is ook het startpunt van het 5,7 kilometer lange Boswachterpad Cultuurroute ’t Leesten, onder meer langs sprengen, het salamandergat en een van de slechts twee vindplaatsen van klapperstenen die Nederland rijk is. Paarse paaltjes wijzen de weg.

Terug bij het bospaviljoen kan de Trage Tocht worden voortgezet. Na de Leesterheide te zijn overgestoken duiken we in een donker sparrenbos. Ook hier slaat de twijfel toe of we nog wel op de route zitten, maar de kaart bevestigt dat we in elk geval in de goede richting gaan. We passeren diverse plekken waar wilde zwijnen een modderbad hebben genomen, maar de dieren zelf krijgen we niet te zien.

Terug in de bebouwde kom van Hoenderloo wacht nog een verrassing. Na de gebouwen van een (gesloten) jeugdinstelling worden we over een pad met aan weerszijden kastanjebomen gestuurd. De bomen hangen vol met op boomschijven beschilderde emoticons, gemaakt door de pupillen van de Hoenderloo Groep.

Klik hier voor een uitgebreide routebeschrijving

Klik hier voor het boswachterspad ’t Leesten

Toe aan rust?

Bekijk de beschikbaarheid en reserveer online