BLog bericht

Wandeltip 6 en 7

Het enige weekend in juli/augustus dat ons boshuisje niet verhuurd was, hebben we benut om weer enkele Klompenpaden te verkennen. In en om Lunteren liggen er al 12. Het plezierige van de Klompenpaden is dat zij uitstekend bewegwijzerd zijn en grotendeels (op een enkele uitzondering na) over onverharde paden gaan.

Wij kozen als eerste voor het niet al te lange Doesburgermolenpad (8 kilometer) met de pannenkoekenboerderij op het landgoed Kernhem als startpunt, 10 minuten met de auto vanaf de Scheleberg (richting Ede).

De route leidt afwisselend door het Edese bos en over weilanden waarbij je een aantal keren de Valleilijn (het boemeltje dat Lunteren met Ede/Wageningen en Amersfoort verbindt) kruist. Het pad is vernoemd naar de

Doesburgermolen, een van de oudste molens van Nederland, gebouwd aan het begin van de 17e eeuw. Nadat de molen in 1950 in eigendom is gekomen van de gemeente Ede is deze in 1969 grondig gerestaureerd. Op zaterdagen is de molen open (www.doesburgermolen.nl).

Voor het avondeten raden we restaurant de Goudsberg aan. Dat is via een mooie route door het bos een half uurtje lopen. Toen wij er in het voorjaar waren, zagen we vanaf het terras twee hazen die in het veld ’tikkertje’ speelden. Ze gingen er vandoor toen een vos zich ermee wilde bemoeien.

Voor het Plaggenstekerspad (12 kilometer, desgewenst in te korten tot 9) moet je naar Hoenderloo. Begin op het terras bij bakkerij Brunch aan de Apeldoornseweg. Steek over naar de ingang van het nationaal park de Hoge Veluwe en ga vlak voor het kassagebouwtje rechtsaf en volg vanaf hier de paarse klompenbordjes. Al na een paar stappen wordt duidelijk waaraan dit Klompenpad zijn naam dankt. Bos, heide, stuifzand en landerijen wisselen elkaar af met als qua natuur hoogtepunten de Miggelenberg en Schenkenshul waar zomers een schaapskudde te vinden is.

Grappig is het pad met smileys, daar in de bomen gehangen door pupillen van de inmiddels gesloten Hoenderloogroep. Fotogeniek is ook de Heldringkerk (1858). Even verderop nodigt het terras van restaurant Deelerhof uit tot een tussenstop. De wandeling eindigt bij de Waterput van Heldring.

Voor de avond bevelen wij restaurant De Verrassing aan de Dorpsstraat in Lunteren aan.

Een verblijf in ons boshuisje kun je hier reserveren.

Toe aan rust?

Bekijk de beschikbaarheid en reserveer online