BLog bericht

Wandeltip 8: Posbank

Het is begin september en een paar stappen van ons Boshuisje staat de heide in volle bloei. Maar de mooiste plek om tussen de paarskleurige velden te lopen, is de Posbank. Het is 30 minuten met de auto naar het bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. Daar zijn verschillende routes uitgezet waarvan de langste 5,6 km is, maar deze kan worden verlengd met nog eens 7 km door een prachtig bos.

De zwartepaaltjesroute begint bij de brasserie achter het bezoekerscentrum. Bij de schaapskooi lopen de honden ongeduldig heen en weer om met de kudde de heide op te gaan. Bij de ingang lezen we dat de schaapskooi met relatief eenvoudige ingrepen beschermd is tegen de roedel wolven die zich in het nationaal park Veluwezoom heeft gevestigd.

Het bos uitkomend opent zich een indrukwekkend panorama van steeds hoger oprijzende paarse golven, met hier en daar een kale (door de bliksem getroffen?) boom. Het pad slingert stijgend en dalend naar het hooggelegen Paviljoen Posbank waar je op het terras kan bijkomen van het geklim. Hier begint de rodepaaltjesroute over o.a. de fotogenieke ‘Koningsweg’ naar de Carolinahoeve.

Toen we er in het voorjaar langskwamen, werd er door de nieuwe uitbaters nog druk verbouwd. Het resultaat mag er zijn en het is een prima plek voor de lunch. Ook deze wandeling door een dicht bos kent weinig vlakke stukken. We zien overal omgeploegde modderpoelen, maar van de daders is zo midden op de dag geen spoor te bekennen.

Op de weg terug komen we voor een dilemma te staan. Bij een klaphek worden we gewaarschuwd minstens 30 meter afstand te houden tot de kudde galloways, maar deze liggen pal achter het hekje te luieren. Als we heel voorzichtig op twee meter afstand passeren, gunnen ze ons geen blik waardig. Bij Paviljoen Posbank pikken we de zwartepaaltjesroute weer op die ons flink dalend terugvoert naar het startpunt. Maar eerst worden we verrast door een uit de kluiten gewassen wildzwijn dat hard hollend ons pas kruist.

Als je niet te laat aan de wandeling begint, is er voldoende tijd voor een bezoek aan Burgers’ Zoo, het Openluchtmuseum of het gezellige centrum van Arnhem.

Een verblijf in ons boshuisje kun je hier reserveren.

Toe aan rust?

Bekijk de beschikbaarheid en reserveer online