BLog bericht

Wandeltip 9: Mosselse Veld

Het is al eerder opgemerkt: voor een goedgevulde wandelweek vanuit ons Boshuisje kun je de auto laten staan. Vandaag is boerderij/theeschenkerij Mossel ons doel, heen en terug zo’n 16 km over alleen zandpaden door het bos en langs het Mosselse veld.

Verlaat het landgoed De Scheleberg via de oprijlaan en sla bij de Immenweg linksaf. Na de kruising met de Hoge Valkseweg (bij wandelknooppunt 80) is de Immenweg (een zandweg met een verhard fietspad) voor autoverkeer afgesloten. Al snel zie je aan je linkerhand een in 2020 geplaatst oorlogsmonument: een zwerfsteen met een gedenktekst die herinnert aan een fataal afgelopen wapendropping in maart 1945 die 17 mensen uit het plaatselijke verzet het leven heeft gekost (lees hier meer).

Achter het hek aan de linkerkant ligt het beschermde Wekeromse Zand (zie wandeltip 1). Blijf de Immenweg volgen en laqt de Hoeverweg letterlijk links liggen om even later de Wekeromseweg/Edeseweg over te steken. Enige voorzichtigheid is geboden, want lang niet alle automobilisten houden zich aan de snelheidslimiet. Blijf op de Immenweg, passeer het Landgoed De Valouwe (links) en negeer de afslag naar de Immerkampweg. De weg buigt naar rechts en sla dan het eerste pad links in richting de Apeldoornseweg (N304). Aan de overkant begint de gestaag stijgende Planken Wambuisweg.

Na wandelknooppunt 83 ligt aan de linkerkant het uitgestrekte Mosselse Veld. Vanaf het met een verrekijker toegeruste uitzichtpunt De Valenberg krijg je een goede indruk van de uitgestrektheid van de Veluwe. Met een beetje

geluk zie je herten, reeën en zwijnen. Vanaf dit punt volg je de duidelijk herkenbare bordjes van het Kreelseklompenpad (zie wandeltip 4). Na het klaphekje bereik je het mooiste deel van de wandeling. Dan komt boerderij/theeschenkerij Mossel in zicht, de ideale plek voor een lunch op het terras. Openingstijden: van Pasen t/m oktober dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur en van november tot Pasen op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Terug gaat via dezelfde route. Wie nog energie over heeft, kan ervoor kiezen om na het oversteken van de Wekeromseweg/Edeseweg rechtsaf de Hoeverweg in te slaan en bij wandelknooppunt 43 door het hekje het Wekeromse Zand op te gaan richting knooppunt 44, 45, 51 en 49 om bij 52 rechtsaf te slaan en door het bos de achterzijde van De Schelberg te bereiken. Dit mooie ommetje verlengt de wandeling met zo’n 3 km.

Een verblijf in ons boshuisje kun je hier reserveren.

Het Wekeromse Zand.

Toe aan rust?

Bekijk de beschikbaarheid en reserveer online