BLog bericht

Wandeltip 4: Kreelsepad

De Eder en Ginkelse heide is een prachtig wandelgebied. Wij kozen voor het 14 km. lange Kreelsepad over heide, langs vennen, door bossen en over stuifduinen. Honden zijn aangelijnd toegestaan. Wil je de auto liever laten staan dan ligt het dichtstbijzijnde startpunt (Boerderij Mossel) op een half uur fietsen van De Scheleberg. Wij zijn bij het officiële beginpunt begonnen, het Natuurcentrum Veluwe aan de Groot Ginkelseweg 2a op zichzelf al een bezoekje waard is.

De wandeling is er eentje uit de serie Klompenpaden. Dat betekent dat de route (in beide richtingen) goed bewegwijzerd is met paaltjes met – in dit geval blauwe –  klompjes. Al kort nadat je de uitgestrekte heide opgaat, stuit je op het ‘Belgenmonument’ dat er aan herinnert dat op deze plek in de Eerste Wereldoorlog ruim vijfduizend Belgische vluchtelingen gehuisvest zijn geweest. Hier en daar zijn nog vaag de fundering te zien van o.a. woningen, ziekenhuis, kerk en scholen.

Terwijl een militaire heftruck over het diep uitgesleten zandpad zwoegt, zien we een vliegtuigje parachutisten boven de heide droppen. Voorbij de schaapskooi duiken we het bos in waar we een paar vennen passeren die zijn ontstaan door het afgraven van veen. Rond de Kreelseplas is een boardwalk. Bij de Plas van Gent is een vogelkijkscherm. Iets verder kun je door rechtsaf te gaan route inkorten, maar dan mis je het wel mooiste deel van de wandeling.   

Na een pad door het bos staan we opeens weer aan de rand van de heide. Twee gedropte en kennelijk verdwaalde militairen staan een kaart te bestuderen, geen idee hebbend waar ze zijn. Langs de bosrand lopen we naar het uitkijkpunt op de 51 meter hoge Valenberg. Van hier heb je een geweldig zicht op de open vlakte (waar zich in de ochtend- en avondschemer veel wild laat zien). We blijven tussen de bosrand en de heide lopen tot aan boerderij-theeschenkerij Mossel dat een uitgebreide lunchkaart heeft, maar vanwege de coronamaatregelen tijdelijk alleen service biedt via afhaalloket.

Na de heide te zijn overgestoken duikt het pad weer de bossen in, langs modderige wroetplaatsen van wilde zwijnen. Na het passeren van enkele grafheuvels (uit de Midden-Bronstijd, 1800 tot 1100 v.Chr.) en de Heidebloemplas zie je in de verte alweer de Arnhemseweg. Bij Camping Zuid Ginkel kun je rechtsaf naar het Natuurcentrum Veluwe of eerst nog even linksaf voor een stop op het terras van restaurant Juffrouw Tok Ede. Aan de overkant van de weg staat het Airborne Monument Ginkelse Heide.

Download hier de kaart van de wandeling

Lees hier meer over de Edese schaapskudden

Toe aan rust?

Bekijk de beschikbaarheid en reserveer online