Wat te doen?

Ons huisje ligt vlakbij meer dan duizend vierkante kilometer natuurgebied

Lunteren is de toegangspoort tot duizend vierkante kilometer natuur met in het hart het Nationale Park De Hoge Veluwe, een waar paradijs voor wandelaars, fietsers en ruiters. Vijftig stappen van ons boshuisje is het startpunt van honderden kilometers aan goed bewegwijzerde paden door bos en over heide, langs vennen en zandverstuivingen. Fietsen (ook elektrische) zijn via de receptie te huren en in het restaurant kan een lunchbox worden besteld.

Landgoed De Scheleberg ligt ingeklemd tussen drie stukjes natuur: het Lunterensche Buurtbosch, het Wekeromse Zand en de Goudsberg. Knooppuntpaaltjes maken het makkelijk om aanbevolen routes te volgen die in lengte variëren van enkele kilometers tot trajecten tot 30 kilometer. Ook zijn er twee ‘Klompenpaden’: het Meulunterpad (12 km) en het Valkschepad (11 km). Ze leiden onder meer langs het middelpunt van Nederland, een reconstructie van een boerderij uit de ijzertijd en langs een van de laatste actieve zandverstuivingen van noord-west Europa.

Er zijn diverse wildobservatiepunten, maar je kunt ook – gewapend met een verrekijker en camera – posten bij een drinkpoel. De bossen rond Lunteren zijn het domein van reeën, edelherten, everzwijnen, vossen, hazen, konijnen, eekhoorns, marters en tientallen vogelsoorten waaronder uilen. Het meeste kans op het spotten van wild is in de ochtend- en avondschemering. Zorg er wel voor de dieren niet te verstoren.

Andere leuke Veluwedorpjes zoals Otterlo, Hoenderloo, Garderen en Putten zijn via vrijliggende fietspaden te bereiken. Voor de afwisseling: ook Arnhem, Amersfoort en Apeldoorn zijn snel en makkelijk te bereiken, bijvoorbeeld met de Valleilijn. Dat geldt ook voor attracties als het openluchtmuseum en Burgers’ Zoo in Arnhem, Ouwehands Dierenpark in Rhenen, Paleis Het Loo in Apeldoorn, Walibi Holland in Biddinghuizen of maak een ritje van Apeldoorn naar Dieren en vice versa met de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. Kunstliefhebber? Dan mag een bezoek aan het Kröller-Müller museum in Otterlo ook niet ontbreken.

Lees voor wandel- en fietstips, restaurants en actualiteiten onze blog.

Toe aan rust?

Bekijk de beschikbaarheid en reserveer online